Svečane in poročne obleke

Svečane obleke, so obleke, ki jih oblečemo kadar se udeležimo kakšnega svečanega dogodka. Pod svečane dogodke sodijo različna slavja, zato pazite, da se boste primerno oblekli. Vsekakor se ne spodobi obleči belo obleko, kadar odidete na poroko.  Svečane obleke za različne dogodke pa lahko najdemo na spletu, svečanih salonih in poročnih trgovinah. Svečana obleka mora biti prijetna in udobna, pristajati pa mora vašemu tipu postave. Kadar ne veste kaj bi oblekli, prepustite izbiro strokovnjaku. Uskladite druge dodatke: nakit, čevlje, torbico z obleko in videti boste osupljivo.
Več info na: Poročne obleke GOGA

Poročne obleke

Poroka je najbolj tipičen svečan dogodek, kjer se dva povežeta v eno samo. Ženska nosi poročno obleko tako imenovano poročno obleko, ki je po običaju bele, smetana ali bež barve. Moški ali ženin na poročni dan obleče suknjič, srajco, kravato ali metuljček in svečane hlače. Nekateri moški še oblečejo brezrokavnik, ki se ujema z prestalo obleko. Ženinova in nevestina obleka se mora ujemati in skupaj ustvarjati harmonijo.

Krst

Krst je svečani dogodek, pri katerem krstimo otroka. Otrok tako vstopi v svet kristjanov in dobi svoje krstno ime. Ob tem dogodku je zelo pomembna tudi krstna sveča in krstni prtiček. Otroka oblečemo v bela krstna oblačila. Lahko je to obleka za punčke ali obleka za fantke. Svečana obleka za krst je po običaju bele barve in prikazuje čistost in spokojnost.

Sveto obhajilo

Je dogodek, kjer otrok dobesedno vstopi v duhovni svet. Pred tem se izobražuje in obiskuje verouk, kasneje pa lahko opravi sveto obhajilo. Otroci morajo biti oblečeni v bele svečane obleke. Lahko so kratke ali dolge obleke, po navadi svečane obleke dobijo na licu mesta, kjer poteka svečani dogodek. Otroci nosijo enake bele dolge svečane obleke, da med njimi ni trenja in večjih razlik.

Birma

Za obhajilom, sledi še birma. Birmo opravimo v času osnovne šole oz. na koncu zadnjega razreda. Dekleta se poljubno oblečejo v svečana oblačila po običaju so to bele obleke. Vendar pa zaradi trendov in vedno nove mode se moda birmanskih oblek močno spreminja. Pred nekaj leti je bilo obvezno da so dekleta nosila bele dolge obleke, vendar pa sedaj dekleta raje oblečejo krajše malo bolj živahne in pisane obleke.

Matura

Maturo opravimo v zadnjem letniku srednje šole. Sledi maturantski izlet in ples. Maturantski ples je zelo pomemben za dijake, zato se dijake primerno oblečejo in zaplešejo naučene plese. Na maturantski ples se lahko dekleta oblečejo v maturantske obleke kot želijo, barve in kroji niso omejeni. Moški oz. fantje pa se oblečejo po običaju v smokinge različne barve. Nekateri posegajo po metuljčkih ali kravatah, drugi pa raje izberejo dekorativni robček.